Clapham släpper rapport om dödshjälp på seminarium 22/3

Det senaste året har förespråkare för dödshjälp med kraft försökt lansera den modell för läkarassisterat självmord som används i den amerikanska delstaten Oregon. Detta alternativ presenteras som en värdig och oproblematisk modell som inte ska resultera i det sluttande plan som blivit fallet i Holland och Belgien. Men är den här modellen så problemfri som det sägs? Hur har den fungerat i verkligheten?

Claphaminstitutet tar nu ett nytt steg i att vara ett forskningsinstitut, och publicerar den 22 mars vår första rapport, ”Hotet mot värdigheten”. Innehållet utgörs av en fyllig genomgång av Oregonmodellen och vilka konsekvenser den faktiskt har fått på de platser där den använts. Uppgifterna i rapporten utgör en tydlig varningssignal, och ger oss ytterligare argument till varför Sverige aldrig bör öppna dörren för dödshjälp i någon form.

Rapportens författare är Mikaela Luthman, överläkare för palliativ vård på Stockholms sjukhem och Anne-Berit Ekström, med dr och chefläkare för habilitering och hälsa i Västra Götalands region. Rapporten presenteras på ett seminarium som vi samarrangerar med tidningen Dagen, på tidningens redaktion på Kungsholmstorg, onsdag 22 mars klockan 18-19.

Seminariet bjuder på en intressant och högst kompetent panel i form av rapportförfattaren Mikaela Luthman, samt Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren och riksdagsledamot Staffan Danielsson (C), även styrelseledamot i Rätten till en värdig död. De senare ger respons på rapportens innehåll utifrån sin respektive grundinställning till dödshjälp, och seminariet avslutas med ett panelsamtal lett av Dagens opinionsredaktör Elisabeth Sandlund.

Anmälan till event@dagen.se senast 20 mars (begränsat antal platser).

Rapporten kommer också att publiceras elektroniskt här på claphaminstitutet.se samma dag.