Release ny rapport om Stockholm Pride 29/5

Claphaminstitutet släpper nu det som blir landets första sammanställning av innehållet i Stockholm Pride. Sommaren 2018 kommer EuroPride till Sverige, med ambitionen att binda samman hela landet till ett enda stort Prideevent från 27 juli till 19 augusti.

Eftersom nästan hela samhället okritiskt ställer sig bakom Pride, anordnar regnbågsflaggning och går med i Pridetåget, är det mycket överraskande att ingen egentligen tycks ha studerat själva programinnehållet. Det är det uppdraget Claphaminstitutet nu tar oss an i rapporten ”Det färgglada mörkret – En granskning av innehållet i Stockholm Pride och dess konsekvenser för folkhälsan”, skriven av Bengt Malmgren, Therése Ewert och Lars-Göran Sundberg.

Titeln och omslagsbilden här ovan – ett skärmklipp från sökfunktionen på Stockholm Prides webbplats – uttrycker rapportens slutsats: Den vanligt förekommande bilden av Pride som en plats för färg, glädje och alla människors lika värde är falsk. Innehållet är betydligt mörkare och därtill djupt oroande för folkhälsan.

Rapporten släpps på seminarium på Café Utsikten, Rehnsgatan 20, Stockholm tis den 29/5 kl 11.00. Seminariet leds av Elisabeth Sandlund, ledarskribent på Dagen. Bengt Malmgren, läkare med psykiatri som specialitet sammanfattar vilka konsekvenser vi ser att Pride får i förhållande till folkhälsan, och Claphams direktor Per Ewert förklarar bakgrunden och forskningsmetodiken i rapporten. Utöver dessa kommenteras och diskuteras rapporten av Maria Ludvigsson, ledarskribent på SvD, samt Stefan Gustavsson, direktor för Apologia och styrelseledamot i Nätverket för samlevnad och sexualitet.

Varmt välkomna till en samling som vi hoppas ska bli starten för ett sakligt offentligt samtal om Pride, dess innehåll och vilket ansvar som vilar på dem som har givit arrangemanget sitt stöd.