Nyligen visade Svensk television dokumentären ”Google Baby”, som handlar om ett nytt och annorlunda sätt att sätta barn till världen. Det finns ett företag i USA – Doron – som köper donerade ägg och spermier på nätet som nedfrysta fraktas till Indien där indiska kvinnor agerar surrogatmammor. Par, eller ensamstående, kan kombinera ett barn med önskade egenskaper och, när barnet är färdigt, resa till Indien för att hämta det. Att få ett sådant barn i Indien kostar ca 35 000 kr mot 300 000 kr i USA. Alltså en bra affär, rent ekonomiskt.
På 1930-talet skrev författaren Aldous Huxley boken ”Du sköna nya värld”. Den utspelar sig i en avlägsen framtid, där barnen skapas på mer eller mindre industriell väg och anpassas under fosterstadiet på kemisk väg till sin plats i samhället. I Aldous Huxleys ”Du sköna nya värld” finns inga gamla, sjuka eller olyckliga människor. Livet är sorglöst och okomplicerat. Huxleys framtidsvision väckte mycket debatt under flera årtionden, men hans idéer ansågs ändå rätt harmlösa eftersom man trodde att sådant inte kunde realiseras.
Men i dag är vi där. Vi kan i enlighet med Huxleys vision delvis designa barn med önskade egenskaper. Den kommersiella hanteringen inom företaget Doron har skapat en slags människohandel i en globaliserad värld, där fattiga kvinnor i Indien utnyttjas. Medan Huxleys roman väckte mycket debatt finns det mycket litet debatt om den verksamhet som bedriver handeln med Google Baby.
Människans strävan efter kunskap är ofta en positiv kraft för samhällsutveckling. Det är dock mycket viktigt att klara etiska gränser finns som garanterar människovärde och respekterar livets egna principer. Människors längtan efter barn är mycket naturlig och måste respekteras. Medicinsk hjälp i detta sammanhang vill vi gärna bejaka men vi menar att genom industrin med Google Baby suddas gränserna ut.
Kristendomen har alltid värnat om livet och skyddat dess gränser. Frågor som rör livets början och dess slut är djupt mänskliga och därför inte enbart en angelägenhet för professionella etiker, läkare, lagstiftare eller politiker. Den handel med Google Baby som pågår i dag tvingar oss att ställa några frågor.
Är det rätt att föräldrar ska få kunna kombinera ett barn efter egna önskemål?
Är den handel med ofödda barn som Doron bedriver etiskt försvarbar?
Hur väger vi föräldrars rätt till barn mot barnens rättigheter enligt barnkonventionen?
Hur förhåller vi oss till att fattiga kvinnor i Indien utnyttjas i denna serieproduktion av barn?
Dokumentären om Google Baby är skrämmande, omskakande och frånstötande. Den borde fungera som ett varnande exempel på vart vi är på väg när vi inte upprätthåller klara etiska riktlinjer som värnar om människovärdet.
Maare Tamm , fil.dr. psykologi
Ivar Gustafsson, docent matematik
Per Holmström, journalist
Artikelförfattarna är Fellows vid Claphaminstitutet
Artikeln var publicerad i Dagen 2010-06-24