Medier – redskap för sanning och rättfärdighet

Denna veckas text i artikelserien om samhällets grundpelare handlar om massmedier, hur också nyhetsvärlden kan byggas på de principer och värden som den kristna tron förmedlar. Artikeln avslutas:

”…Den senaste tidens avslöjande av Panamadokumenten är ett lysande exempel på en journalistik efter bibliska principer. Grävande journalister över hela världen höll ärendet hemligt medan de metodiskt rullade ut härvan som avslöjade makthavare som medvetet gömt undan pengar i skatteparadis. Samma vecka lyckades en journalist på Aftonbladet efter uthålligt grävande hjälpa en oskyldigt dömd man att efter trettio år få resning efter ett mord som begåtts av en annan.

Precis så ska medier arbeta. Den oskyldige ska kunna frikännas, och den skyldiges skuld blottläggas. Medier behöver inte vara organ för ytlighet och konflikt som drar befolkningen i en riktning de inte har bett om. Medier kan istället verka för sanning, rättfärdighet och försoning.  Med den typen av ledstjärnor kan Sveriges medielandskap förvandlas till det bättre, och därmed också hela samhället.”

Per Ewert, direktor vid Claphaminstitutet

Hela texten återfinns i pappersutgåvan av Världen Idag, samt på tidningens hemsida i inloggat läge.

Tags :

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *