Ny läromedelsrapport släpps i Almedalen

Hösten 2022 får den svenska grundskolan nya kursplaner och en reviderad läroplan. Inför detta har Claphaminstitutet granskat hur läroböcker från de fyra ledande läromedelsförlagen beskriver kristendomen. Vi har undersökt religionsläroböckerna för mellanstadiet och högstadiet, och naturämnena på gymnasiet, och resultatet presenteras i rapporten ”Osakligt och ensidigt: En granskning av hur kristendomen framställs i den svenska skolans läroböcker”. Resultatet är på flera sätt nedslående, många böcker brister på flera punkter i saklighet och allsidighet. Två läroböcker har så allvarliga brister att vi rekommenderar att de inte används i svenska skolor utan att en omfattande revidering görs.

Rapporten släpps i samband med ett seminarium i Almedalen på skeppet Elidas däck, onsdag 6 juli kl 9.45, där rapportförfattarna Per Ewert och Crister Andersson medverkar. I panelen som diskuterarar ämnet och rapportens slutsatser ingår även Ulf Gustafsson, förbundssekreterare för Humanisterna, samt Jan Rosman, ordförande för Kristna Friskolerådet. Samtalet leds av Sara Andersson, tidningen Världen Idag.

Du kan dock redan nu förhandsbeställa den fylliga rapporten, skicka ett mejl till info@clapham.se. Priset är 70 kr/styck plus porto, 50 kr/st för minst fyra ex. Vi har också några ex kvar av våra tidigare rapporter, 50 kr/st.