Vi står i inledningen av sommaren, en av årets mest alkoholfyllda perioder. Alkohol är Sveriges farligaste drog. Det säger åtminstone missbrukarna på Sergels torg, och statistik tycks bekräfta detta faktum. 50 procent av alla singelolyckor, 33 procent av alla drunkningsolyckor och 25 procent av alla fall på landets akutavdelningar beror på alkohol.
Därför är det glädjande att antalet unga helnykterister ökar i Sverige idag. Försäljning av alkoholfria alternativ ökar. Flera lärosäten försöker också stävja alkoholbruket vid de så kallade nollningarna. Medvetandet om alkoholens hälsorisker tycks öka. Förre statsministern Göran Persson är en röst bland många, han har förklarat: ’’Svenska folket riskerar att supa ihjäl sig.’
Det är också rimligt att vid alkoholreklam i pressen finns det numera alltid en varningstext bifogad. Dock kan man förundra sig över hur tysta media själva ofta är när de beskriver olycksfall och bråk, där alkoholen tydligt varit inblandad. Låt oss ge några exempel.
Den 10 juni ifjol, klockan kvart över elva på kvällen ifjol ramlade en nybliven student av flaket på en lastbil i en svensk stad och dog. Utan att ha varit på plats kan man väl ana med tanke på den kultur som bildats kring studentexamen och klockslaget när olyckan inträffade att studenten eller de omkring honom tyvärr kanske inte varit helt nyktra. Det skriver dock tidningen inget om när de rapporterar om den tragiska händelsen.
Samma dag greps en man i 35-årsåldern i en annan svensk stad när han beväpnad på fredagskvällen gått till attack mot några poliser och enligt lokaltidningen inte ”mådde bra”. Förhör hade dock inte kunnat hållas med honom ännu på lördagen. Varför inte skriva att det faktum att mannen ’’inte mådde bra’’ berodde på att han helt enkelt var full och att man inte kunnat förhöra honom förrän en bit in på lördagen, därför att han inte sovit ruset av sig?
Natten mot midsommarafton samma år greps en 25-årig person efter att han beväpnad med kniv hotat ta livet av en man. Enligt vakthavande befäl hade det misstänkta mordförsöket föregåtts av ett slagsmål mellan tre personer. Är det någon som tror att det var arbetsutskottet i IOGT som tog till knytnävarna?
Vi skriver det här utan att vara det minsta dömande – tvärtom. Vi tror nämligen att alla de här inblandade personerna – studenten på traktorflaket och 35-åringen och 25-åringen i den norrländska staden egentligen är fina, lugna människor som med sprit i kroppen förlorat kontrollen över sig själva. Polisen i norrlandsstaden påbörjade en utredning om 35-åringen skulle åtalas för mordförsök. Kanske det i dessa fall snarare är alkoholindustrin som skulle åtalas för mordförsök – och media som skulle åtalas för skyddande av brottsling.
Samhällets långsiktiga mål måste vara att minska användningen av landets farligaste drog – alkoholen. Ett viktigt första steg måste vara att tala öppet om de tragiska konsekvenser den för med sig.
Carl-Erik Sahlberg, docent och fd direktor S:ta Clara, Stockholm
Annelie Enochson, fd riksdagsledamot
Artikelförfattarna är Fellows vid Claphaminstitutet
Artikeln publicerad i Hemmets Vän 20170615