Sund ekonomisk vägledning behövs

En mycket omfattande ekonomisk kris har dykt upp och accelererat i USA under senaste året. Det beryktade Wall Street skakar. Är det marknadsekonomins kollaps vi bevittnar? Är det det giriga kapitalet som har visat sin inneboende destruktivitet? Eller är det en normal konjunktursvacka som snart kommer att rätta till sig? 

Den som kallar denna kris för mediehysteri eller liknande har inte satt sig in i frågorna. Amerikanska finansministern har nu varnat för att nästa steg i krisen är att hälften av de amerikanska bankerna kan gå i konkurs. USA:s högerregering har redan infört en omfattande socialisering och räddat två bostadslåneinstitut, centralbanken har pungat ut med 200 miljarder dollar bland annat för att rädda bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac. Detta är ingen normal lågkonjunktur, krisen är mycket värre än så. Den uppgörelse som man försöker förhandla fram i USA handlar om ett antal tusen miljarder som pumpas in för att rädda det ekonomiska systemet, något liknande har inte hänt sedan trettiotalet. 

Anrika Wall Street-giganten Lehman Brothers beslutade man sig för att inte rädda. Den berömda investmentbanken sjönk ihop som ett korthus för ett par veckor sedan och de anställda fick det korta beskedet på måndagsmorgonen, nu är det slut, ni får åka hem. 

För oss kristna är frågor om ekonomi viktiga. Dels handlar det om att leva ett kristet liv här i världen, tillämpa Nya testamentets undervisning om ekonomi, och inte bara anpassa oss efter det borgerliga och materialistiska samhällets värderingar och kultur. I Nya testamentet möter oss radikal undervisning om skatteetik, gott förvaltarskap, att tjäna pengar på rätt sätt, att ge bort pengar på rätt sätt, att inte samla oss skatter på jorden, att inte ha sin förtröstan i jordiska rikedomar med mera. Det undervisas också i Nya testamentet om att ge bort vad vi äger och ge till de fattiga, men det är bibelord vi gärna hoppar över.

Men den kristna kyrkan behöver också vara en profetisk röst gentemot samhället. Inte minst den borgerliga, kapitalistiska, konsumtionsorienterade marknadsekonomi som dominerar helt i västvärlden. Och det har absolut ingen betydelse om det är höger- eller vänsterregeringar. Det skapar bara marginella skillnader när det gäller ekonomiska värderingar och etik. Mammon är den överordnade guden både för höger- och vänsterregimer. Som kyrka behöver vi kritiskt granska det samhälle som vi lever i, och inte bara följa tidsandan.

Noterade att den anglikanska biskopen i York i England tog till orda häromdagen och höll ett tal för bankmän i London. Han pekade inte minst på hur de finansiella marknaderna styrs av girighet och fruktan och detta skapar kriser i hela systemet, biskopen läxade upp de finansiella aktörerna – bra rutet. Även om marknaden är ett rationellt system för att få ekonomin att fungera, behöver marknaden strikta regler och en bra etisk kompass. De Wall Street-direktörer som lyckats köra hela amerikanska ekonomin i diket är endast vinsthungriga profithajar som tydligen helt saknade etiska kompasser – men också sund ekonomisk bedömningsförmåga. När girigheten styr tycks man skena iväg och ta för stora risker när allt går bra – vilket har hänt i detta fall.

De kristna rösterna är tyvärr alldeles för få och knappt hörbara när de ekonomiska kriserna skakar världen. De profetiska varningsrösterna är oftast fristående finansanalytiker som i detta fall har varnat för och förutsagt den kris som vi nu har gått in i.

Vi behöver också ge vägledning i våra församlingar hur vi hanterar bolån, bostäder, skulder, räntor, hur vi kan utveckla ett sunt givande och skapa bra balans mellan arbete, kyrka och familj. Och bra riktlinjer för hur vi hanterar vår materialism och skapar en sund kristen livsstil. Mörka moln är på väg mot Sverige från USA när det gäller vår ekonomi och vi kan inte blunda för hotbilderna. Att bara agera i rädsla och fruktan är ingen sund kristen reaktion. 

De kraschade Wall Street-bolagens största misstag var att de levde över sina tillgångar. De hade en smal kapitalbas och gjorde affärer med lånade pengar. Det är en viktig lärdom för både kyrkor och privatpersoner. Man behöver se till att ha ett eget sparkapital och inte vara för hårt skuldsatt när konjunkturen vänder neråt.

En annan lärdom av denna kris är att vi inte kan lita på experterna och höjdarna. De allra mest betalda och ledande bankmännen på Wall Street har haft fullständigt fel och lett sina företag över ruinens brant. De har inte ens klarat av att göra normala riskbedömningar av de amerikanska bolånen. 

Och de som drabbas mest när ekonomiska kriser drabbar ekonomin, det är de fattiga, det är vad som har hänt i USA senaste året. Det är skäl nog för en kristen profetisk röst som kan protestera mot marknadsekonomins avarter.

 

Stefan Swärd, ordförande för Claphaminstitutets styrelse

 

Artikeln var publicerad i Dagen 2008-10-01

Tags :

1 Responses

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *